Blog

04-04-2020

Vertragen

Vertragen, vertragen het zoemt door mijn hoofd als ik vanmiddag in de auto terug rijdt uit Bodegraven.

Ik ben bij mijn moeder van 81 op bezoek geweest, niet echt op bezoek maar we hebben gezamenlijk gewandeld met haar hond. Keurig op 1,5 meter afstand van elkaar. En we hebben vertraagd, we wandelde in haar tempo dat lager ligt als ik zelf altijd gewend bent te lopen. Vertragen, ook op de snelweg vertraagde ik met mijn keurige 100 kilometer per uur. En eerlijk gezegd het beviel wel. Het vertragen van de laatste twee weken ineens overal de tijd voor hebben, vertragen tijdens het autorijden, het werken, het lezen, het wandelen, het hele hedendaagse leven. Vertraagd een werkwoord volgens mij. De eerste week erg lastig want ook ik leefde in een snelle wereld althans ik liet me leven door deze snelle wereld. En juist dat is wat me zo goed bevalt momenteel ik laat me niet meer leven. Ik ben langzaam maar zeker aan het vertragen in een tempo dat me wel bevalt. Een nieuw tempo waarin ik me soms nog wat onwennig beweeg, maar ook waarin ik me dagelijks afvraag waar wil ik straks staan als bij de meeste de vertraging er weer af gaat . Vele zullen weer terug keren naar de oude versnelling maar ik ben er tegelijkertijd ook van overtuigd dat er meerdere zijn die zich fijn voelen bij de vertraging waarin we nu gedwongen worden en daar straks net als ik in verder gaan. Ook ik laat me niet meer meevoeren maar blijf ook strakjes in mijn nieuw hervonden vertraging want owww wat voelt dat goed.

 


08-02-2020              

 

Afgelopen donderdag ben ik naar de Gezondheidsbeurs geweest.

Ik was benieuwd of er nieuwe ontwikkelingen waren te melden en het is altijd leuk om de “bekende” voedingsdeskundige weer eens te zien en te horen.

Om met het eerste te beginnen nieuwe ontwikkelingen nou niet echt. Het zijn veelal ieder jaar weer dezelfde bedrijven die hun producten promoten, dezelfde patiënten verenigingen die uitleggen waarom ze zo belangrijk voor je zijn en ook de deskundige hebben dezelfde boodschap als de jaren ervoor.

Was het daarom een verloren dag om erheen te gaan? Zeer zeker niet. Want het is belangrijk om steeds meer mensen bewust te maken hoe belangrijk leefstijlverandering is in onze maatschappij. En als je op deze manier zoveel mensen kan bereiken om die boodschap over te brengen fantastisch.

Ik ben naar diverse presentaties wezen luisteren overdag en ‘s avonds en eentje die er voor mij boven uitsprong was die van huisarts Juriaan Galavazi.

Zijn boodschap was duidelijk, confronterend en helder, en raakte bij veel mensen een hele gevoelige plek.

Een paar quotes uit zijn verhaal.

“Je lijf is veel slimmer dan je hoofd en vertelt je heel duidelijk als je iets doet wat niet goed is voor haar”.

“Je lichaam vertelt je wie je bent, je hoeft alleen te luisteren”.

We weten heel goed dat goede voeding goed voor ons is, maar realiseren ons te weinig hoe slecht slechte voeding is.

Maar het meeste gehum uit de zaal kwam bij zijn 4 oorzaken voor ziekte.

Je voelt je verantwoordelijk voor de gevoelens en emoties van de ander.

Je vindt de behoeftes van de ander belangrijker dan die van jezelf.

Je identificeert jezelf met wat we denken dat de maatschappij ons voor rol oplegt.

En als laatste de meest gevaarlijke. Je denkt dat je die rol bent, bijvoorbeeld ik ben moeder, werknemer, luizenmoeder, kind, vader broer, zus vul maar in.

Nee je bent allereerst jezelf en die andere dat zijn rollen die je speelt.

Het raakte me omdat ik in mijn praktijk zoveel mensen tegen kom met lichamelijke en mentale problemen die voortkomen uit deze 4 regels.

Het was een mooie dag met af en toe opgetrokken wenkbrauwen zoals bij de stand van een groep Italiaanse mannen die de vrouwen met veel charme op een stoel trokken om hun huid te liften met een ingenieus apparaatje en een crème en dan probeerde te verkopen voor HEEL HEEL veel geld.

Of allerlei “gezonde” bars en drankjes  “Heel gezond voor u echt hoor zonder suiker” maar wel met 93%  geconcentreerd appelsap of als hoofdingrediënt palmsuiker.
Achh het hoort erbij op zo’n dag

Dankjewel gezondheidsbeurs dat je toch weer veel mensen aan het denken hebt gezet.

 


 

24-12-2019

Twee dagen geleden schreef ik een kort stukje over de winterwende en de behoefte aan verstilling in deze periode. (zie blogpagina op de website of op de praktijk gina beijen facebook pagina)

Toen ik vanmorgen om een zak kattenvoer te halen niets vermoedend richting de stad reed was de verstilling acuut verdwenen. (oeps vergeten dat iedereen natuurlijk kerstbooschappen aan het doen is)
Wat een chaos, drukte, haast agressie te noemen. Mensen rennen, vliegen schelden duwen iedereen heeft haast ik ben in deze chaos eens stil blijven staan om om me heen te kijken. Tja ik moest toch in deze drukte mijn plek vinden want mijn kat had honger en ook ik had nog n paar laatste dingetjes nodig want mijn kinderen en kleinkinderen komen morgen avond thuis eten.

Nu kon ik mij laten beïnvloeden door deze energie of er voor kiezen om in mijn eigen energie te blijven en dus liep ik al neuriënd en zachtjes zingend door de pets place, de AH en de biologische winkel.  Sommige mensen keken me een beetje vreemd aan, andere keken om naar me maar het aller belangrijkste ik liep totaal ontspannen door de winkel, de idiote drukte en glimlachte naar allerlei compleet gestreste vreemde mensen en ze glimlachte terug.

IK hoefde niet met ze mee in hun energie en ik kreeg sommige zelfs mee in mijn energie.
Je hebt namelijk altijd een keuze laat je je gek maken door factoren uit je omgeving of blijf je bij jezelf en je keuzes die goed voor jou zijn.


22-12-2019

Gisteren was de Winterwende! ?

Dat betekent dat de zon op het meest zuidelijke punt staat ten opzichte van de aarde, namelijk in de Steenbokskeerkring. Op het Noordelijk halfrond hebben wij daardoor de kortste en donkerste dag van het jaar! ?

Voor sommigen een zeer spirituele dag, voor anderen slechts het moment waarop de winter begint en de dagen langzaamaan weer langer zullen worden voor mij betekent deze dag ieder jaar vrolijkheid. Yes we gaan weer terug naar het licht.

De komende 13 dagen keer ik naar binnen, vandaag de laatste beurs en dan is de praktijk gesloten tot en met 6 januari.
Vanaf 7 januari gaan we samen richting het licht.
Dank voor het vertrouwen in 2019 en wees welkom in de praktijk in 2020.

Fijne Winterwende een mooie kerst en een gezellige jaarwisseling allemaal!

Tot in 2020

 

 


 

Emotie eten als saboteur bij je goede voornemens

Gisterenmiddag paste ik op mijn kleinkinderen omdat mijn dochter samen met mijn schoonzoon in het ziekenhuis was, waar mijn schoonzoon een kleine operatie moest ondergaan. Eenmaal weer thuis vertelde hij mij hoe alles was gegaan tijdens de operatie en eindigde zijn verhaal met zo raar ik heb zo een enorme trek in cola en chips.

Een heel duidelijk voorbeeld van een andere manier van eten namelijk het emotie eten.

Het was toch wel een heftige middag geweest, blijft toch een beetje spannend ook al is het een kleine operatie en eenmaal thuis wil de mind getroost worden en hoe doe je dat het makkelijkst? Juist met eten waar je je goed bij voelt.
We kennen allemaal wel het gevoel, Heb je verdriet, met die reep chocolade voel je je getroost of die zak chips geeft een gevoel van geborgenheid na veel stress. Maar ook positieve dingen bijvoorbeeld een nieuwe baan of geslaagd voor je rijbewijs dat moeten we vieren met gebak of taart.

Dit is voor iedereen wel in meer of mindere mate herkenbaar en dat hoeft geen probleem te zijn maar kan het wel worden.

Wordt jou eetpatroon in steeds grotere mate bepaald door hoe je je voelt dan kan er uiteindelijk wel een probleem ontstaan waarbij je in geval van stress naar de verkeerde voedingsmiddelen grijpt en je de controle over je eetpatroon gaat verliezen.

Dit kan ook een saboteur worden als je je levensstijl wil veranderen naar een gezondere patroon. Je hebt de planning gemaakt maar eindigt iedere dag toch weer op de bank met n stukje kaas wat toastjes of een reep chocoalde dan is het tijd om in actie te komen.

1 ) Zorg er allereerst voor dat de ongezonde zaken niet meer dichtbij zijn dus haal ze uit je huis. Dit is een van de eenvoudigste manieren om te starten.

2 ) Breng in kaart wat jou moeilijke momenten zijn probeer die de eerste weken zoveel mogelijk te vermijden of te veranderen. Ga iets vroeger naar bed of zorg dat er iets gezonder in huis is om deze momenten op te vangen.

3 ) Bedenk dat na 8 weken je innerlijke saboteur verdwenen is en je nieuwe levensstijl als jou levensstijl in je systeem zit.

 

Wil je hulp of advies bij het veranderen van je levensstijl of heb je last van emotie eten en wil je hiervan af  maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek in de praktijk of via de telefoon.